BLOG

Mikro İhracat Nasıl Yapılır?

Mikro İhracat Nasıl Yapılır?

Mikro ihracat yapmak küçük işletmeler ve yeni girişimciler için cazip bir gelir kapısı olabilir. Mikro ihracat, 15 bin Euro veya altındaki ihracat işlemlerine verilen isimdir. Mikro ihracat yapmak isteyenler, Elektronik Ticaret Gümrük Beyannamesi (ETGB) adı verilen bir belge ile gümrük işlemlerini kolayca tamamlayabilirler. ETGB, gümrük idaresine elektronik ortamda sunulan ve ihracatçıların beyanlarını içeren bir belgedir. ETGB ile mikro ihracat yapmak, hem zaman hem de maliyet açısından avantajlıdır. 

Mikro İhracat’ın Avantajları

Mikro ihracat, küçük ölçekli ihracat işlemlerini çok kolaylaştıran bir yöntem. Mikro ihracatın avantajları arasında, gümrük vergisi, KDV ve diğer masraflardan muaf olmak, ihracat belgeleri ve izinleri için daha az bürokrasi ile uğraşmak, ihracatçı siciline kayıt olma zorunluluğu olmaması, e-ticaret siteleri üzerinden kolayca satış yapabilmek sayılabilir. Mikro ihracat, küçük ve orta ölçekli işletmelerin (KOBİ) uluslararası pazarlara açılmasına ve rekabet gücünü artırmasına yardımcı olur.

Mikro İhracat Yapmak İçin Gerekenler

Mikro ihracat yapmak için gerekenler nelerdir? Mikro ihracatın şartları, normal ihracattan farklı değil. Ancak mikro ihracatta bazı kolaylıklar var. Öncelikle, mikro ihracat yapabilmek için bir şirket kurmanız gerekmez. Bireysel olarak da mikro ihracat yapabilirsiniz. Bunun için yalnızca vergi mükellefi olmanız yeterlidir. Ayrıca, mikro ihracat yapacağınız ürün veya hizmetin, Türkiye'de üretilmiş veya Türkiye'de katma değer kazanmış olması gerekir.

Mikro ihracat nasıl yapılır?

Mikro ihracat yapmak için izlemeniz gereken adımlar şunlardır:

1. Mikro ihracat yapacağınız ürün veya hizmeti belirleyin.
2. Mikro ihracat yapacağınız ülke veya bölgeleri araştırın. Pazar potansiyeli, talep, rekabet, gümrük mevzuatı, ödeme yöntemleri gibi konularda bilgi edinin.
3. Müşteri bulun. E-ticaret siteleri, sosyal medya platformları, fuarlar, ticaret odaları gibi kanalları kullanabilirsiniz.
4. Müşteri ile anlaşma sağlayın. Ürün veya hizmetin fiyatı, teslim süresi, teslim şekli, ödeme şekli gibi konularda mutabık kalın.
5. Mikro ihracat yapacağınız ürün veya hizmetin faturasını kesin. Faturada mikro ihracat olduğunu belirtin ve fatura tutarının 15 bin Euro’yu geçmediğinden emin olun.
6. Dolaylı Temsil Yetki Belgesi, İş Emri (Mikro İhracat Gönderi Bilgi Formu), Maliye onaylı faturanın aslı ve Yurtdışı için Türkçe faturayla tutarlı İngilizce faturayı hazırlayın
7. Ürünü kargolayın. Kargo firması ile anlaşarak ürünü teslim almasını sağlayın.
8. İhracat bedelini tahsil edin. Ödeme banka havalesi, kredi kartı veya elektronik para transferi gibi yöntemlerle yapılabilir.
9. Mikro ihracattan doğan gelirinizi beyan edin. Vergi mükellefi olarak gelir vergisi beyannamesi vermeniz gerekir. Mikro ihracattan elde ettiğiniz gelir, vergiden muaf tutulur. Ancak bu geliri beyan etmeniz zorunludur.

Mikro ihracat yapmak, küçük ölçekli işletmeler ve bireysel girişimciler için büyük bir fırsat. Mikro ihracat sayesinde, yurtdışına mal veya hizmet satışı yapabilir, döviz kazanabilir ve uluslararası pazarlara açılabilirsiniz. 

Kargolarınızı gönderirken maliyetlerinizi optimize etmeye edin. Mikro ihracat kargolarınızı en düşük maliyetler ile Kargopass ile gönderebilirsiniz. Mikro ihracat yapmak için gerekenler, bu yazıda anlattığımız gibi kolaydır. Siz de mikro ihracat yaparak işinizi büyütebilirsiniz.

EKLENME TARİHİ 13 Kasım 2023
KARGOPASS
KargoPass sağlanan hizmetlerin iyileştirilmesi ve web sitesinde en iyi deneyimi yaşamanızı sağlamak için çerezleri kullanır.
close